{{Message}}

Utrecht, 16 september 2015

Duitse autoriteiten hebben de acquisitie van Reininger door Mediq goedgekeurd. Reininger is een leidende leverancier van zorg aan huis actief in Frankfurt en omgeving. De acquisitie ondersteunt de ‘buy-&-build’-strategie van Mediq en versterkt Mediqs positie in leveringen direct aan de patiënt in Duitsland.

Reininger biedt een breed assortiment aan medische hulpmiddelen en bijbehorende zorg direct aan patiënten, bejaardentehuizen en verpleeghuizen op het gebied van stoma, enterale voeding, wondzorg, incontinentie en tracheotomie. Het productportfolio van Reininger sluit naadloos aan bij het aanbod van Mediq in Duitsland. Het bedrijf heeft faciliteiten in Frankfurt en Kassel en heeft circa 210 medewerkers. In 2014 behaalde Reininger een omzet van € 21 miljoen.

Mediq kondigde de acquisitie op 2 juli 2015 aan in een persbericht. Beide partijen zijn overeengekomen geen financiële details vrij te geven. 

Utrecht, 03 augustus 2015

Internationale speler in de zorg Mediq heeft Vincent Weijers benoemd tot Executive Vice President Benelux en Frankrijk. Vincent Weijers treedt toe tot de Executive Committee van Mediq.

Vincent Weijers heeft de afgelopen 22 jaar bij Unilever gewerkt. In zijn laatste functie bij Unilever was hij Vice President Supply Chain Management Benelux. Daarvóór bekleedde hij diverse algemene managementfuncties. Vincent Weijers heeft veel internationale ervaring. Behalve in Nederland woonde en werkte Vincent ook in Duitsland, Portugal en Zwitserland. 

Vincent Weijers is 45 jaar en heeft de Nederlandse nationaliteit.

Utrecht, 02 juli 2015

Internationale speler in de zorg Mediq heeft een meerderheidsbelang genomen in Reininger, een leidende leverancier van zorg aan huis actief in Frankfurt en omgeving. De acquisitie ondersteunt de ‘buy-&-build’-strategie van Mediq en versterkt Mediqs positie in leveringen direct aan de patiënt in Duitsland.

Reininger biedt een breed assortiment aan medische hulpmiddelen en bijbehorende zorg direct aan patiënten, bejaardentehuizen en verpleeghuizen op het gebied van stoma, enterale voeding, wondzorg, incontinentie en  tracheotomie. Het productportfolio van Reininger sluit naadloos aan bij het aanbod van Mediq in Duitsland. Het bedrijf heeft faciliteiten in Frankfurt en Kassel en heeft circa 210 medewerkers. In 2014 behaalde Reininger een omzet van € 21 miljoen.

Arthur de Bok, CEO Mediq: “Graag heet ik onze nieuwe collega’s van harte welkom. We zijn zeer verheugd, omdat Reininger een sterke positie heeft in Frankfurt en omgeving en we onze aanwezigheid in Duitsland kunnen versterken. De acquisitie ondersteunt de ‘buy-&-build’-strategie van Mediq om onze internationale groei ambities te versnellen. We kijken uit naar een verdere gezamenlijke groei.” 

Guido Reininger, oprichter van Reininger AG voegt toe: “De combinatie van de twee bedrijven is een perfecte match en een kans om gebruik te maken van elkaars aanvullende productportfolio’s. Reininger wordt geïntegreerd met assist, een business unit van Mediq en een zeer gerespecteerde nationale speler in Duitsland als het gaat om  zorg aan huis, zodat onze klanten kunnen blijven rekenen op de levering van medische diensten aan hun deur. Samen zullen we onze krachten bundelen om meer betaalbare zorgoplossingen te leveren."

Beide partijen zijn overeengekomen geen financiële details vrij te geven. De transactie is onder voorbehoud van de gebruikelijke goedkeuringsprocessen, waaronder die van de mededingingsautoriteiten.

Utrecht, 01 juli 2015


Mediq heeft Alex Jonker benoemd tot Executive Vice President Supply Chain. Jonker volgt Tony Webster op, die zich binnen Mediq blijft focussen op Supply Chain Management projecten.

In zijn laatste functie was Alex Jonker Director Supply Chain & E-commerce bij HEMA en lid van het directieteam. Jonker heeft zijn carrière grotendeels bij HEMA opgebouwd en heeft meer dan 20 jaar Supply Chain Management ervaring in de retail op Europees niveau. 

Utrecht, 23 juni 2015


Sint Maartenskliniek en Mediq Medeco sluiten overeenkomst.

Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen fors besparen op medische en facilitaire hulpmiddelen. De Sint Maartenskliniek en Mediq Medeco sluiten een overeenkomst om deze hulpmiddelen slimmer in te kopen. Dit levert de Sint Maartenskliniek een jaarlijkse kostenbesparing op van circa 20%. Als partner in de zorg adviseert Mediq Medeco zorginstellingen over het optimaliseren van inkoop, met behoud van kwaliteit en zekerheid van levering.

De Sint Maartenskliniek is een toonaangevend en gespecialiseerd ziekenhuis in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Dr. Mark Van Houdenhoven, voorzitter Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek: “Met behoud van de kwaliteit die we gewend zijn, willen we een kleiner en beter afgestemd assortiment aan beschikbare hulpmiddelen. Dat moet een besparing van enkele tonnen opleveren. Daarnaast verwachten we minder administratieve lasten en minder pieken in werkdruk bij aflevering van goederen voor het ziekenhuis.”

Jaarlijks verbruiken ziekenhuizen duizenden verschillende medische en facilitaire hulpmiddelen, zoals mondmaskers, operatiehandschoenen, verband en alles op het gebied van hygiëne. Binnen de Sint Maartenskliniek wordt bijvoorbeeld van één specifiek type onderzoekshandschoen ruim 650.000 stuks op jaarbasis gebruikt. Door slimmer in te kopen, kunnen zorginstellingen fors besparen. Zo heeft Mediq Medeco samen met inkooporganisatie Zorgservice XL de inkoop voor het Haga Ziekenhuis (Den Haag), Sint Fransiscus Gasthuis (Rotterdam), Reinier de Graaf Gasthuis (Delft), IJsselland Ziekenhuis (Capelle aan den IJssel) en Vlietland Ziekenhuis (Schiedam) geoptimaliseerd. Na het aangaan van een strategische samenwerking op het gebied van medische en facilitaire disposables met Mediq Medeco zijn de ziekenhuizen terug gegaan van 80 leveranciers naar 1 voorkeursleverancier, te weten Mediq Medeco, en van 3.600 producten naar 2.400 producten. Dit levert een jaarlijkse besparing op van een paar miljoen euro.

Mediq Medeco is  als leverancier van medische hulpmiddelen strategisch partner van ziekenhuizen en zorginstellingen. Directeur Ronald Hoozemans: “Mediq Medeco heeft samen met een groep van inhoudelijk deskundigen van de Sint Maartenskliniek een plan gemaakt met aandacht voor patiëntenzorg, productkeuze, kwaliteit, voorraadbeheer en finance. Waarom hebben ziekenhuizen verschillende typen operatiejassen, mondmaskers of onderzoekshandschoenen nodig? Die discussie gaan we aan. Uiteindelijk zorgen we ervoor dat de artsen en verpleegkundigen met de juiste en voldoende materialen hun specialisme goed kunnen uitoefenen.” Mediq Medeco is onderdeel van Mediq, dat internationaal samenwerkt met zorgprofessionals aan initiatieven om efficiency in de zorg te vergroten.

Utrecht, 13 april 2015


Met VISIQ handheld echografiesysteem kunnen huisartsen voor het eerst in hun praktijk en bij de patiënt thuis zeer gemakkelijk diagnostische onderzoeken uitvoeren.

Net als hun stethoscoop kunnen huisartsen voortaan ook een volwaardig echografiesysteem simpelweg in hun dokterstas laten glijden en meenemen naar hun patiënt voor een onderzoek met medische beeldvorming bij hen thuis. Philips en Medisch Service Nederland (MSN), onderdeel van Mediq, kondigen vandaag aan dat ze als eerste een tablet echografiesysteem op de Nederlandse markt brengen: een klein, plat en daardoor bijzonder gemakkelijk mee te nemen apparaat dat hoogwaardige medische beelden maakt waarmee huisartsen heel eenvoudig in hun praktijk maar ook op locatie diagnostische onderzoeken kunnen uitvoeren en patiënten gerichter kunnen behandelen of doorverwijzen naar een specialist. 

Huisartsen kunnen de tablet echo inzetten bij patiëntenonderzoek van de buikstreek. Zo kunnen ze constateren of juist uitsluiten of buikklachten voortkomen uit bijvoorbeeld nier- of galstenen, leverafwijkingen, ofdat het om onschuldige klachten gaat. Het systeem is door huisartsen en verloskundigen, voor wie het systeem ook direct beschikbaar komt, bovendien inzetbaar bij onderzoeken tijdens een zwangerschap. Mensen kunnen straks dichtbij huis terecht voor de veel voorkomende onderzoeken. Het systeem kan ook worden meegenomen op huisbezoek naar mensen die slecht ter been zijn, bijvoorbeeld ouderen.

Huisarts Henna Tuinfort uit Almere heeft de primeur als eerste huisarts in Nederland die het systeem inzet in haar prakijk: “Het is voor mij nu mogelijk geworden een stap verder te kijken bij klachten. Ik kan vervolgens een beter advies geven, patiënten vaak gerust stellen, maar ook gerichter doorverwijzen als dat nodig is. Ik krijg bovendien van mijn van patiënten terug dat ze het fijn vinden dat ze nu heel snel, heel dichtbij huis, bij hun eigen huisarts terecht kunnen voor een echografieonderzoek, mocht zo’n onderzoek nodig zijn.”

De kwaliteit, flexibiliteit en kosteneffectiviteit van echografietechnologie heeft de laatste jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor wordt echo steeds vaker en op steeds meer locaties ingezet, ook buiten het ziekenhuis. Ook het aantal huisartsen dat echografie in hun praktijk wil gebruiken neemt toe nu zij een steeds prominentere rol krijgen als eerstelijns zorgverlening. Philips en MSN spelen met de introductie van de VISIQ in op deze behoefte.

De VISIQ combineert de snelle ontwikkelingen op het vlak van miniaturisatie, chiptechnologie en computerrekenkracht met de  30 jaar ervaring die Philips heeft in echografie. Het levert een ‘handheld’ echosysteem op, in staat beelden te maken van een hoge kwaliteit, voor een zeer toegankelijke prijs.  Waar een regulier systeem een flinke omvang heeft, bestaat het VISIQ-systeem uit niet meer dan een tablet en een transducer. Het systeem wordt via zijn touchscreen net zo eenvoudig bediend als een smartphone of normale tablet.  De VISIQ beschikt standaard over een beveiligde draadloze verbinding om onderzoeken te versturen om zo te kunnen opslaan en delen met andere zorgverleners, bijvoorbeeld de specialist in het ziekenhuis. 

“Steeds meer huisartsen willen medische beeldvorming inzetten in hun praktijk om zo de kwaliteit en efficiëntie van hun dienstverlening te verhogen in een tijd dat de zorgvraag sterk stijgt en er moet worden gekeken hoe iedere patiënt nu en in de toekomst kan worden voorzien van gerichte en goede zorg”, stelt Henk Valk, General Manager van Philips Healthcare Benelux. “De VISIQ is een mijlpaal in het toegankelijk maken van hoogwaardige medische diagnostiek en voor ons een nieuwe stap in onze ambitie om met onze zorgoplossingen een rol te spelen in de totale zorgketen.”

Eind vorig jaar sloten Philips en MSN een samenwerkingsovereenkomst voor het leveren en onderhouden van een breed portfolio aan echografie-apparatuur aan huisartsenpraktijken. Om huisartsen te ondersteunen echografie in de eigen praktijk te gebruiken werken Philips en MSN samen met Heelmeesters Echografie Academie, een organisatie bestaande uit radiologen die zijn gespecialiseerd in het geven van echografietrainingen aan collega-artsen. 

Zie voor meer informatie http://www.medischservice.nl/visiq 

Utrecht, 03 maart 2015

Patiënten hebben gemiddeld tot 30% minder behandeldagen nodig, wanneer ziekenhuizen werken volgens het wondzorgprogramma TOP (Transmuraal op Pad) van Mediq CombiCare*. Door nauwe samenwerking tussen de behandelende zorgprofessionals in ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties genezen patiënten eerder van hun complexe wonden. Bovendien wordt tot zo’n 30% bespaard op de kosten van wondzorgmateriaal. Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel opende gisteravond een wondexpertise centrum, gebaseerd op TOP.

Verpleegkundig specialist intensieve zorg Karin Timm van de polikliniek dermatologie van het IJsselland Ziekenhuis, werkt al enige jaren met het wondzorgprogramma TOP. “Met TOP is voor alle zorgprofessionals duidelijk wanneer een patiënt van het ziekenhuis naar de thuiszorg gaat. En wanneer de thuiszorg een patiënt weer moet verwijzen naar de poli. TOP werkt met een duidelijk transmuraal behandelprotocol en een zorgpad. In een zorgpad wordt de behandeling voor de patiënt van begin tot eind beschreven. De patiënt krijgt in alle fasen eenduidige informatie en dezelfde kwaliteit van zorg. Op deze manier dragen wij met een gerust hart patiënten over aan de thuiszorg. Met de opening van het wondexpertise centrum gebaseerd op TOP, kunnen we de zorg voor deze patiënten met complexe wonden nog verder verbeteren.” 
Deze wondzorg is complexe zorg. Het overdragen van een patiënt met een gecompliceerde wond, zoals een open beenwond, van het ziekenhuis naar de thuiszorg vraagt om geprotocolleerde afstemming. In het wondzorgprogramma TOP, een initiatief van Mediq CombiCare, zijn continuïteit en kwaliteit van zorg van gecompliceerde wonden onder regie van de behandelend arts of verpleegkundig specialist, gegarandeerd. Heldere afspraken en nauwe samenwerking tussen ziekenhuis en thuiszorg, een vastgestelde lijst met medische hulpmiddelen en scholing van alle betrokken zorgprofessionals zorgen voor een aantoonbare verbetering op de behandeling van complexe wonden.

Mediq CombiCare is onderdeel van Mediq, dat internationaal samenwerkt met zorgprofessionals aan initiatieven om efficiency in de zorg te vergroten. TOP is een van die initiatieven die het verschil maken. Logisch dat professionals in de zorg hier enthousiast op reageren. 

Eric Geurts, directeur Mediq CombiCare: “De patiënt in het TOP-programma staat centraal. Die krijgt continuïteit van zorg, hoeft niet voor iedere behandeling naar het ziekenhuis èn wordt sneller beter. Daarnaast dalen door TOP zowel de materiaalkosten als de behandelkosten.”
Mediq CombiCare is marktleider in stoma-, continentie- en wondverzorgingsmaterialen en is al meer dan 15 jaar partner van ziekenhuizen en verpleegkundigen.
*Uit managementdata van Mediq CombiCare blijkt dat de transmurale aanpak van wondzorg kan leiden tot zowel 30% minder behandeldagen, als 30% besparingen op wondzorgmateriaal. Besparingen nemen verder toe als ook de kosten voor de behandeling van wonden worden meegerekend. 

Utrecht, 20 januari 2015

Mediq neemt in Denemarken het onderdeel van C. Maersk Andersen over, dat gespecialiseerd is in de levering van medische hulpmiddelen aan huisartsen. Mediq Danmark belevert reeds huisartsen en versterkt hiermee haar leidende positie als aanbieder in de Deense markt. C. Maersk Andersen gaat verder met de exclusieve distributie van orthopedische hulpmiddelen.

C. Maersk Andersen biedt een breed assortiment medische hulpmiddelen aan voornamelijk huisartsen en daarnaast aan specialisten, ziekenhuizen en gemeenten. De productlijn omvat alle medische artikelen die zorgprofessionals nodig hebben, van verband, desinfecteermiddelen t/m stethoscopen en ander diagnoseapparatuur. Onder de vlag van Mediq worden de bestaande activiteiten voortgezet.

Joergen Kelkjaer, Executive Vice President Nordics en Baltische Staten Mediq: “De diensten die C. Maersk Andersen aan artsen en gemeenten aanbiedt, sluit naadloos aan bij onze groeiambities. Door onze diensten te combineren, kunnen we onze klanten nog beter bedienen. Mediq werkt nauw samen met zorgprofessionals aan oplossingen om zorg efficiënter te maken en daarmee betaalbaar.”

Naast huisartsen, specialisten, ziekenhuizen en gemeenten levert Mediq Danmark ook aan andere zorginstellingen. Daarnaast verzorgt Mediq Danmark medische hulpmiddelen op het gebied van diabetes, wondverzorging, continentie, stoma en medische voeding bij patiënten thuis. Internationaal belevert Mediq ook huisartsen in Nederland, Frankrijk, Zweden, Finland en de Baltische Staten.  

Partijen zijn overeengekomen geen financiële details bekend te maken. 

Mediq.com maakt gebruik van cookies.

Om de website van Mediq goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.