{{Message}}

Utrecht, 13 juli 2016

Het HagaZiekenhuis in Den Haag is het eerste ziekenhuis in Nederland dat werkt volgens StomaLife van Mediq CombiCare.

In deze nieuwe manier van samenwerken in stomazorg vervult de stomaverpleegkundige van het ziekenhuis een regierol en houdt de patiënt zowel in het ziekenhuis als thuis hetzelfde aanspreekpunt. De kracht van StomaLife is een zorgvuldig samengesteld behandelprotocol voor alle betrokken zorgverleners in combinatie met op preventie van complicaties gerichte monitoring. StomaLife bespaart in potentie minimaal 10% aan zorgkosten.

In Nederland hebben 38.000* mensen een stoma en worden naar schatting jaarlijks 7.000 nieuwe stoma’s aangelegd. Uit onderzoek** blijkt dat bij 70 tot 90% van de stomadragers vroeg of laat een complicatie zoals stuwing of verstopping optreedt. StomaLife vermindert complicaties, bevordert de zelfredzaamheid van de stomadrager thuis, en stimuleert het voorschrijven van stomamiddelen die passen bij het leven van de patiënt.

Eén aanspreekpunt voor de patiënt
Zelfredzaamheid start al voor de operatie: de stomaverpleegkundige bereidt de patiënt uitgebreid voor op het leven met een stoma. Samen wordt een ‘oefenstoma’ op de buik geplakt, waardoor de patiënt ervaart hoe een stoma voelt en wat qua verzorging nodig is. Zo gaat de stomadrager goed voorbereid naar huis. Met StomaLife is en blijft de stomaverpleegkundige zowel voor als na de operatie het eerste aanspreekpunt voor de stomadrager. Mogelijke huisbezoeken na de operatie geven de stomadrager meer vertrouwen in zelfmanagement in de thuissituatie en helpen complicaties voorkomen. 

Lagere zorgkosten
StomaLife voorkomt onnodige zorgkosten door continue monitoring en een doelmatige werkwijze, waarbij het leven van een stomadrager het uitgangspunt is voor de keuze van het passende stomahulpmiddel. Na ontslag uit het ziekenhuis blijft Mediq CombiCare de stomadragers voor het ziekenhuis monitoren. Hiermee houden ziekenhuizen zicht op de situatie thuis en krijgen de stomaverpleegkundigen uit de ziekenhuizen een seintje van Mediq CombiCare bij het signaleren van een complicatie. 

Leven met een stoma
Annette Gardien, stomaverpleegkundige bij het HagaZiekenhuis: “Het woord zegt het al: StomaLife draait om leven met een stoma. Niemand wil afhankelijk zijn. Als de stomadrager weer thuis is, komt het erop aan: dan moet hij of zij zelf de stoma verzorgen. Dat roept vaak nieuwe vragen op. Vragen waarvoor patiënten voorheen terug naar het ziekenhuis moesten, wat ze in de praktijk niet of nauwelijks deden. Daarom focussen we binnen StomaLife op het bevorderen van de zelfredzaamheid en komen we nu ook bij mensen thuis. Ze zijn eerst verrast, maar vinden het fantastisch om thuis het bekende gezicht uit het ziekenhuis terug te zien.”

Gamechanger
“Stomazorg houdt niet op bij de deur van het ziekenhuis”, stelt Vincent Weijers, Executive Vice President Mediq Benelux en Frankrijk. “Complicaties worden vaak niet tijdig opgepakt of zelfs helemaal niet herkend, omdat de stomadrager denkt ‘dit hoort erbij’. Door deze samenwerking met ziekenhuizen en zorgverzekeraars kan de stomazorg structureel anders georganiseerd worden. Zo kunnen we samen een verschil maken voor stomadragers. Stomazorg is gespecialiseerde zorg en met StomaLife krijgen mensen de expertise uit het ziekenhuis ook thuis. Dat levert betere zorg op, tegen uiteindelijk lagere kosten.”

Deelnemende partijen
StomaLife is een unieke samenwerking in de zorgketen. Na het HagaZiekenhuis zijn ook het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, Deventer Ziekenhuis, Ziekenhuisgroep Twente en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft gestart met de nieuwe werkwijze. Zilveren Kruis en VGZ zijn de eerste zorgverzekeraars die StomaLife vergoeden. 

* Bron: www.stomavereniging.nl
** Bronnen: Beautiful Lives, NIVEL rapport CQI stomazorg 2013, Mediq klantgegevens en analyse

Utrecht, 14 juni 2016

Mediq focust volledig op verdere internationale groei van het leveren van medische hulpmiddelen en zorgoplossingen.

Met de goedkeuring van de ACM rondt Mediq de verkoop van Apotheken Nederland aan Brocacef met succes af. Hiermee focust Mediq volledig op de levering van medische hulpmiddelen en zorgoplossingen rechtstreeks bij patiënten thuis, aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Mediq heeft internationaal een leidende positie en is actief in 14 landen. 

Rationale van de transactie
De transactie omvat naast de apotheken en de groothandel van Mediq Apotheken ook de bedrijfsonderdelen actief in de levering van geneesmiddelen aan ziekenhuizen en het verzorgen van logistieke dienstverlening. Met de verkoop van Mediq Apotheken Nederland focust Mediq op het versterken van de internationale positie in het leveren van medische hulpmiddelen en bijbehorende zorg aan huis. Tevens ondersteunt Mediq zorgprofessionals door het leveren van medische hulpmiddelen met zorg- en logistieke oplossingen. Dit verbetert de kwaliteit en efficiency waardoor zorgprofessionals zich meer kunnen richten op zorg. De internationale groeistrategie van Mediq richt zich zowel op autonome groei als groei via acquisities, middels Mediq’s ‘buy and build’-strategie.

Arthur de Bok, CEO: “Mediq is bij uitstek de partner voor patiënten, zorgprofessionals en zorgverzekeraars, toegewijd aan het verbeteren van de zorguitkomsten en het betaalbaar houden van de zorg. Onder meer door behandeling in de eigen leefomgeving  mogelijk te maken en daarbij zelfmanagement te stimuleren, verbeteren wij het leven  van patiënten die lijden aan chronische aandoeningen. De zorgoplossingen, zorgprocessen en logistiek van Mediq dragen bij aan het betaalbaar houden van de zorg.” 

Mediq ontwikkelt innovatieve zorgprogramma’s die gericht zijn op betere therapietrouw, het ondersteunen van zelfmanagement van patiënten en het verlagen van de integrale kosten in de zorgketen. Daarbij focussen we ons op specifieke behandelgebieden, waaronder stomazorg, wondzorg, respiratoire zorg en drink- en sondevoeding. Ook mensen met diabetes of incontinentie vertrouwen op de medische hulpmiddelen en zorg van Mediq. Daarnaast levert Mediq medische hulpmiddelen aan zorginstellingen en werkt Mediq samen met zorgprofessionals aan initiatieven om kwaliteit en efficiency in de zorg te vergroten.

Utrecht, 14 maart 2016

Mediq continueert internationale buy & build-strategie

Internationale speler in de zorg Mediq neemt  Globomedica over. Globomedica levert stomamateriaal direct aan de patiënt en is de nummer twee speler in Zwitserland. Mediq belevert al zorginstellingen in Zwitserland. De acquisitie is een belangrijk platform om verdere diensten direct aan de patiënt uit te breiden. 

Bernd Uhlmann, Executive Vice President Duitsland, Zwitserland, Hongarije: “Globomedica is een perfecte aanvulling voor Mediq. We heten de medewerkers van Globomedica dan ook van harte welkom. Door onze expertise te versterken zijn we ervan overtuigd dat we de beste zorgoplossingen hebben voor patiënten en hun zorgprofessionals. Samen creëren we een uitstekend platform om diensten aan de patiënt verder uit te bouwen in Zwitserland en Mediqs internationale buy & build-strategie te continueren.” 

In februari sloot Mediq een exclusief distribiteurschap met Acelity in de Nordics. Recente acquisities zijn Reininger, een leidende leverancier van zorg aan huis in Frankfurt, Duitsland, C. Maersk Andersen, specialist in de levering van medische hulpmiddelen aan huisartsen in Denemarken en Scholten Medische Groep in Nederland. Scholten Medische Groep levert medische hulpmiddelen aan zorginstellingen.  

Mediq en Globomedica zijn overeengekomen geen financiële details vrij te geven.  

Utrecht, 09 maart 2016

Deventer Ziekenhuis, Telenatal en Mediq Medisource slaan de handen ineen om zwangeren met een medische indicatie in regio Deventer, thuis zelf een CTG-scan te kunnen laten maken. Een CTG thuis maken, bespaart deze zwangere vrouwen een ziekenhuisopname of frequente poliklinische bezoeken. Dit scheelt niet alleen tijd, maar is ook fijn, omdat de ervaring leert dat zwangere vrouwen liever in de thuisomgeving zijn en ze natuurlijk steeds minder mobiel zijn, naarmate de zwangerschap vordert. Daarnaast worden aanzienlijke kosten bespaart, omdat een zwangere niet in het ziekenhuis hoeft te verblijven.

Het maken van een dagelijkse CTG gebeurde tot voor kort uitsluitend in het ziekenhuis. Een CTG registreert de hartslag van het kind en de weeënactiviteit van de baarmoeder. Nu kan een vrouw in verwachting dit zelf thuis doen, met de zekerheid dat de behandelend arts op afstand meekijkt. In Nederland gaat het om circa 40.000 zwangere vrouwen per jaar die hiervoor in aanmerking komen. Het gaat bijvoorbeeld om vrouwen die zwanger zijn van een baby met een groeiachterstand of vrouwen waarbij de vliezen vroegtijdig zijn gebroken.

Alleen op voorschrift van de arts krijgt de zwangere vrouw een Sense4baby mee, een klein mobiel CTG-apparaat van Telenatal. Een verpleegkundige van Mediq Medisource legt thuis uit hoe de zwangere eenvoudig zelf de scan kan maken. Op een tablet zie je de hartslag van de baby en de moeder en of de moeder weeën heeft. De gynaecoloog analyseert deze gegevens in het ziekenhuis en neemt contact op.   

Het is de eerste samenwerking tussen Telenatal en Mediq Medisource. Mediq Medisource is gespecialiseerd in de begeleiding van patiënten bij het gebruik van medische apparatuur thuis en het toedienen van geneesmiddelen via een infuus.
Mediq Medisource is onderdeel van Mediq, een internationale speler in de zorg. Telenatal is gespecialiseerd in apparatuur voor de thuisbewaking van zwangeren met een medische indicatie en is exclusief leverancier van de Sense4Baby.

San Antonio, 18 februari 2016

Exclusief distributeurschap geeft patiënten en zorginstellingen in de Nordics bredere toegang tot geavanceerde wondproducten regeneratieve geneeskunde van ACELITY

ACELITY™, een wereldwijd bedrijf in geavanceerde wondverzorging en regeneratieve geneeskunde, kondigt vandaag aan dat Mediq exclusief distributeur wordt van ACELITY’s portfolio in Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. De alliantie met Mediq, een leidend bedrijf in zorg aan huis en levering van medische hulpmiddelen in Europa en de Verenigde Staten, biedt ACELITY toegang tot Mediqs gespecialiseerde kennis, expertise en netwerk in de regio,  waarmee ACELITY de bedrijfsvoering in de post-acute omgeving uitbreidt. 

“Dit nieuwe strategische partnerschap versterkt en breidt onze Europese aanwezigheid uit, door ACELITY’s leidende portfolio in geavanceerde wondverzorging en regeneratieve geneeskunde te combineren met Mediqs brede distributienetwerk in de regio,” zegt Laura Piccinini, President, ACELITY Developed Markets. “Mediqs schaal geeft ACELITY toegang tot zorgprofessionals, die er uiteindelijk voor zorgen dat onze producten beter beschikbaar zijn voor de patiënten die ze nodig hebben.”

De samenwerking maakt gebruik van Mediqs uitgebreide ervaring in de groeiende zorgmarkt en Mediqs aanbod van geïntegreerde zorgdiensten van hoge kwaliteit in verschillende omgevingen, zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, apotheken en mensen thuis. Als onderdeel van de samenwerking zal Mediq exclusief ACELITY’s geavanceerde wondverzorging en regeneratieve geneeskunde portfolio distribueren en de verkoop, orders en levering coördineren in Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden.

“Onze focus bij Mediq is ervoor te zorgen dat patiënten toegang hebben tot de producten en diensten die het genezingsproces faciliteert, of patiënten nu in het ziekenhuis, thuis of in een zorginstelling verblijven,” zegt Joergen Kelkjaer, Executive Vice President Nordics & Baltics, Mediq. "De samenwerking met ACELITY versterkt ons aanbod naar de patiënten die we bedienen, door ze toegang te geven tot een volledige range van geavanceerde producten op het gebied van wondzorg en generatieve geneeskunde.”

De overeenkomst wordt besproken met medewerkers en gaat naar verwachting 1 maart 2016 in. 

De Engelse versie van dit bericht is leidend.

Mediq.com maakt gebruik van cookies.

Om de website van Mediq goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.