{{Message}}
  • Een rijke historie

    Van Nederlandse speler to internationale onderneming in de zorg.

Mediq startte in 1899 als de Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (OPG). Een coöperatieve inkooporganisatie die werd opgericht door eenennegentig apothekers.

De groep apothekers wil samen grondstoffen voor geneesmiddelen inkopen en controleren. Dit geeft niet alleen grip op de kwaliteit, maar ook is de groothandel als machtsblok in staat bindende afspraken af te dwingen op het gebied van kwaliteit en receptuur. De coöperatie groeit gestaag. Naast het hoofdkantoor in Utrecht worden filialen in Amsterdam, Arnhem, Haarlem en Den Haag geopend.

OPG wil vooruit en dat leidt in 1992 tot notering op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel OPG opent op 29 oktober 1992 met fl. 30,20. In 2001 wordt OPG na honderd jaar coöperatie omgevormd tot een 'gewone' onderneming onder de naam OPG Groep N.V. Eén van de pijlers van de nieuwe strategie van OPG wordt de aankoop van apotheken met het doel een keten van apotheken neer te zetten onder één merknaam: Mediq Apotheek. Een merk dat staat voor deskundigheid en betrouwbaarheid en dat de patiënt centraal stelt. De eerste Mediq Apotheek wordt in 2005 geopend in Rotterdam Ommoord. Deze apotheek is de basis voor een nationale uitrol naar de ruim 200 eigen vestigingen en circa 300 zelfstandige partnerapotheken. 

Ook begon OPG met de overname van DiaReal in Duitsland en Absorin Schweiz in Zwitserland, met de in- en verkoop van medische hulpmiddelen aan huis en aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Thuisbehandelingen en -zorg besparen onze patiënten een ziekenhuisbezoek. Dat wordt gewaardeerd. Veel van onze patiënten zijn liever thuis dan in het ziekenhuis. Onze dienstverlening aan zorginstellingen gaat verder dan het leveren van medische hulpmiddelen. We stellen zorgprofessionals met logistieke en administratieve oplossingen in staat kosten te beheersen en efficiency te vergroten. Het was de start van internationale groei.

In 2009 brak een nieuwe periode aan die vroeg om een nieuwe naam. Door de kracht en de cultuur van alle in de loop der tijd geacquireerde ondernemingen binnen de organisatie te combineren, werd Mediq een gerespecteerde merknaam in de zorg. 

Om nog meer te kunnen groeien op het gebied van leveringen aan huis en aan zorgprofessionals, was aanvullende financiering nodig. Dit leidt in 2013 tot de overname door de participatiemaatschappij Advent en het einde van de beursnotering. Mediq is klaar voor een  nieuwe stap in de complexe gezondheidszorgmarkt. Vandaag de dag is Mediq een belangrijke speler in de internationale zorgsector en inmiddels werkzaam in dertien landen.

Mediq.com maakt gebruik van cookies.

Om de website van Mediq goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.